Facebook

Zsalugáter választásakor fontos kérdés, hogy a lamellák fixen beállított, vagy forgatható mechanikával kialakított kivitelek legyenek-e.
A fix lamellás zsalugáter szárnyak, ahogyan azt a nevük is tükrözi, 45°-ban beszerelt lamellákat tartalmaznak.
Ezek a lamellák, olyan távolságra vannak egymástól, hogy a nap fényét annak bármely beesési szögében megfelelően takarják, így árnyékolva a nyílászárót. Ám ebben az esetben a fényzárás nem teljes.
Ahhoz, hogy a teljes fényzárás megvalósuljon, szükséges a zsalugáter lamellák mozgathatósága, azaz állítható lamellás zsalugáterre van szükség.
A forgatható lamellás zsalugáter lamellái úgy kerülnek kialakításra, hogy annak mindkét szélébe egy fányzáró, és zajcsillapító gumikéder kerül. Ezáltal lesz a fényzárás teljes, ugyanakkor a működés zajmentes.
A forgatható lamellás zsalugáter nagy előnye a fény, illetve a levegőbeáramlás finom szabályozhatósága.
Van aki pl. alváskor szereti a teljes sőtétséget, van aki ellenkezőleg, éppen a több fényt és levegőt részesíti előnyben.
Továbbá van még egy olyan előnye is az állítható lamellás zsalugátereknek, amire csak kevesen gondolnak.
Télen a nagy hideg ellen is hatékony védelem lehet a teljen bezárt zsalugáter lamella.

Állítható lamellás zsalugáter, barna

A forgathatóságról egy, a zsalugáter szárnykeretébe rejtett mechanika gondoskodik, amiből csak egy kis forgató gomb látszik ki. Ennek a gombnak a jobbra-balra forgatásával, a teljesen bezárt állapottól a vízszintesig nyitható zsalugáter lamellákat kapunk.
Pályafutásunk során sokszor felmerült már az a kédés, hogy lehet-e motorosan forgatni a zsalugáter lamellákat?
Nos sajnos erre még nincs kellően esztétikus, és hatékony megoldás. Ugyanakkor a zsalugáter szárnyak nyitása, zárása bizonyos technikai, és méretbeli elvárások megléte esetén kivitelezhető a motoros kezelés.
A motoros zsalugáter nem csak kényelmi megoldás, hanem bizonyos esetekben, (nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető helyen) a motoros kezelés elengedhetetlen is lehet.
Sajnos a zsalugáter motorosítás, nem annyira elterjedt és hétköznapi, mint pl. a redőnyöké, ezért csak nagyon kevés cég foglalkozik zsalugáter motor, és elektronika gyártásával.
És ahogy azt már említettük, a zsalugáter lamellák motoros kezelését még egyik cég sem oldotta meg.

megosztás

Zugszol Bt. | 1172 Budapest, Juranics utca 44. | +36-1/256-77-96 |